Skolebåd undsætter to unge piger på Paddle Board og dernæst en uerfaren windsurfer

Den kraftige fralandsvind (8-10 m/s) fangede i går, onsdag aften d. 13 juni 2018, to 15-årige piger samt en ung og uerfaren windsurfer ude i Århusbugten. De drev rigtig hurtigt til havs og havde ikke kræfter til at komme ind igen af egen hjælp.

Bianca Lido skolebåden fra Egå Sejlerskole var denne aften bemandet af de tre instruktøraspiranter Rikke, Morten og Lars også kendt som Onsdagslidoen (plus Maja der havde afbud den aften). De spottede i første aktion omkring kl. 19.00 de to piger på et Paddle Board sydøst for Egå Marina. Besætningen udtaler; ”Vi var på god afstand og kunne derfor i første omgang ikke se det handlede om to unge piger kun iført bikini – ja de havde på klassisk vis ikke svømmevest el. redningsvest på! Situationen så dog ikke god ud, og vi tog derfor en hurtig beslutning og vendte båden om, strøg sejlene og satte motor. Da vi kom tættere på kunne vi med det samme se den var helt gal. De to piger havde ingen kræfter og chancer mod den kraftige vind og drev hurtigt ud i bugten. De var tilmed også våde og var begyndt at fryse – men de var overraskende ved godt mod. Den alvorlige situation var vist ikke helt gået op for dem endnu. De fik ikke noget valg om at fortsætte deres tur og blev beordret ombord så vi kunne sejle dem ind til Egå Marina.”

Undervejs lånte de noget varmt tøj – den ene kunne allerede ikke mærke sine fødder. Afkøling kan pludselig gå hurtigt – selv om sommeren! De lånte også en telefon og fik kontakt med deres mor. Det var da også en meget bekymret og taknemmelig mor, der efterfølgende mødte pigerne og besætningen ved kajen. Begge piger fik nogle konstruktive ord med på vejen om hvor farlig en situation de havde bragt sig selv ud i. De blev også belært om effekten af fralandsvind og vigtigheden af altid at benytte svømmevest el. redningsvest til søs.

Efter endt undsætning af pigerne, stævnede Onsdagslidoen igen ud for at nyde den skønne sommeraften med sol, varme og rigtig god vind. Men ak udtaler de samstemmende; ”Vi havde kun lige sat sejlene igen og sat kursen sydover igen mod Marselis, da vi spottede den næste i problemer. Denne gang en yngre mand på en overrigget windsurfer. Han faldt gentagne gange i vandet, havde svært ved at komme op på brættet igen og hive sejlet op af vandet. Vi satte derfor en ny kurs tæt forbi ham for at tilbyde ham hjælp. Men han forsikrede os om, at vi sagtens kunne sejle videre. Det gjorde vi så – men besluttede at holde et vågent øje med ham. Da han efter 10-15 minutter stadig ikke havde fået kæmpet sig op, vendte vi om igen og sejlede tilbage mod ham. Nu var han mør og kunne nu godt selv se han ikke havde kræfter og evner til at komme ind igen. Vi tog ham derfor på slæb ind til jollehavnen hvorfra han selv kunne komme på land. Han var heldigvis iført våddragt og derfor ikke kold endnu. Men desværre havde heller ikke han fået den fremragende ide at tage en svømmevest på. Igen en helt igennem uansvarlig opførsel.”

Instruktøraspiranterne nævner til sidst at de fik en uforglemmelig og lærerig aften i sejlerskolen. De blev med stor skrift bekræftet i vigtigheden af at holde øje med hinanden ude på havet og tage de rigtige beslutninger i tide. Hjælp hellere en gang for meget end en for lidt.

—————

Som en del af den sejladsmæssige uddannelse i Egå Sejlklub har sejlerskolen et instruktøraspirant hold bestående af 17 personer. De har alle fået deres duelighedsbevis i skolen eller er ved at tage det. Herudover er der pt. 35 almindelige kursister i skolen.

Formålet med aspirantgruppen er at udvikle skipperansvar og erfaring hos gruppens medlemmer, således at de kan fungere som kompetente instruktører i praktisk sejlads.

Gruppen har fået stillet en Bianca Lido til rådighed af Dansk Marine Center, som de sejler i på hverdage og i weekender. Det er en super båd – stor tak til DMC.

Ovenstående er onsdags holdets beretning – godt gået – jeg er rimelig stolt af jer og skolen.

Klaus Madsen
Leder af sejlerskolen i Egå Sejlklub